måndag 1 augusti 2016

Windows 10 - Problem med schemalagda jobb

Det verkar som att Microsoft har missat att se över hur schemalagda jobb uppgraderas när man uppgraderar från Windows 7 till Windows 10.



Felmeddelande

När jag startar schemaläggaren på en del datorer som har uppgraderats får jag följande felmeddelande:

"Den markerade aktiviteten xxx finns inte längre. Klicka på Uppdatera för att visa aktuella aktiviteter" Beroende på hur många jobb som är felaktiga kan det bli en del liknande felmeddelanden. Jag har hittat en pc med ca 20 felaktiga schemalagda arbeten. Klickar du på Uppdatera då får du gå igenom alla felmeddelanden igen. Du ser inte heller de schemalagda arbeten som är felaktiga i schemaläggaren och kan inte redigera dem.


 Orsak

Schemalagda arbeten sparas på tre ställen på en dator:
1. "C:\windows-System32-Tasks" där finns filer med de schemalagda jobben på din dator.
2. I registret under "HKEY_LOCAL_MACHINE-SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Schedule-TaskCache-Tasks"
3. I registret under "HKEY_LOCAL_MACHINE-SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Schedule-TaskCache-Tree"
Om information blir fel på något av dessa ställen då kommer felmeddelande ovan. Det finns många sidor med mer utförlig information om detta.

Lösning

Observera att du följer dessa instruktioner och gör detta på egen risk! Se till att om det är möjligt göra detta på en testdator eller en mindre viktig dator. Ta backup på dator och register innan du gör ändringar.


 Manuellt

Skriv ner vilka schemalagda arbeten som genererar felmeddelande.
I registret gå till "HKEY_LOCAL_MACHINE-SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Schedule-TaskCache-Tree" och markera ett felaktigt arbete. Notera vilket Id som arbetet har. Radera denna nyckel efter att du har gjort det.

Gå till "HKEY_LOCAL_MACHINE-SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Schedule-TaskCache-Tasks" sök upp nyckel med det Id som du noterat. Radera den registernyckeln.

Öppna Schemaläggaren, välj Importera aktivitet...
Bläddra till "C:-windows-System32-Tasks" och importera det arbete som du precis har raderat. Om du får felmeddelande att arbetet redan finns har du inte raderat rätt registernycklar. Du kan alltid döpa om för att importera det eller så rättar du till i registret. Gör om detta arbete med alla felaktiga jobb.


 Rätta till med skript

Du kan ladda ner skript för att få detta utfört med automatik. Program som du ska ladda ner heter Repair Tasks och du hittar det här:
https://repairtasks.codeplex.com 
Detta program är enkelt att använda, se till att du tar backup på alla schemalagda arbeten innan du reparerar dem. 
Detta program kan inte åtgärda fel med schemalagda arbeten som inte fungerar av andra orsaker än det ovan.

Det vore bra om Microsoft hade kunnat rätta till detta med en uppdatering istället för att man själv ska behöva göra detta arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

One or more intermediate certificates missing

När jag försökte att installera ett Wildcardcertifikat på en webbserver fick jag följande felmeddelande som bild visar att det saknar ett ...